MASOPUST

Rok se s rokem sešel a máme tu opět oblíbený svátek bláznů - masopust, nazývaný lidově fašank nebo ostatky, který je jakýmsi předělem mezi zimním časem a časem probouzející se přírody. Probíhá ve znamení jídla, pití, zábavy a maškarních průvodů.

Masopustní nálada zavítala i do naší školní družiny. Ovšem než se oddáme pravému reji masek, museli jsme se na něho pečlivě připravit a to jak prakticky, tak i teoreticky. Vyráběli jsme nejen škrabošky, masopustní obrázky a ozdoby, zdobili společně prostory školní družiny, ale i hovořili o zvycích a tradicích.

Děti pro lepší představu zhlédly krátké video, ve kterém byl ukázán svět dětskýma očima, a byly zodpovězeny otázky, co je masopust a proč existuje, dále se v kratičké pohádce seznámily s lidovými zvyky a písněmi masopustu, zjistily, proč se koná i jak probíhá slavnostní průvod na jeho počest.

Své nabyté znalosti mohly ihned zúročit v týmové úkolové soutěži. Potrénovaly si mozek při hledání správné cesty maškarnímu koňskému povozu v bludišti, zopakovaly si všeobecné znalosti při luštění křížovek, kde tajenkami byly názvy masopustních masek, které v následujícím úkolu musely přiřadit k odpovídajícím obrázkům masek - bába s nůší, brůna, klibna, kominík, laufr, medvěd, pohřebenář (slaměný), smrt, žida, složit rozstříhaný masopustní obrázek. Posledním úkolem, a to nejoblíbenějším, bylo sníst malou sladkou odměnu.

Miriam Poledníková