„Děti, nebojte se nemocnice“

Napsal Mgr. Jan Czyž - učitel

Dne 3. 10. 2023 jsme s dětmi ze třídy Veverky navštívili nemocnici v Karviné – Ráji s názvem projektu „Děti, nebojte se nemocnice“, kterou pořádala Nemocnice s poliklinikou v Karviné – Ráji pod vedením týmu dětského oddělení, rehabilitačního oddělení a dětské JIP.

Příchodem do areálu už nás očekával tým zdravotníků a řidič sanitního vozu i se sanitkou. Děti si mohly nasednout do vozu za volant, nebo se nechat vyvézt na křesle a na sanitním lehátku. Poté nás odvedl zdravotní personál do rehabilitační části, ve které na nás čekali zdravotní sestry. Děti si mohly vzít s sebou do nemocnice i svou oblíbenou plyšovou hračku. Zdravotní sestry postupně děti zvážili, změřili, poslechli srdíčko, zkontrolovali oči, krevní tlak, zacvičili si na rehabilitačních a balančních míčích a také si prohlédli na panence, jak jsou v těle uloženy vnitřní orgány. Do listu „Malého Nebojsy“ se dětem zapisovala diagnóza plyšové hračky. Nakonec si vybarvili obrázek. Závěrem této akce děti dostali malou svačinku a pití.

Tato tradičně úspěšná akce splnila svůj účel, protože hravou formou a přiměřeně dokázal odborný personál vysvětlit jak se nebát nemocnice a odbourat strach z lékařů.