Orientace v lese, vlastností a pocitů

Napsal Mgr. Jan Czyž - učitel

Tato akce proběhla v souvislosti s Mezinárodním dnem stromů, který byl 20.10., děti si na svých odděleních povídaly o stromech a vytvořily svůj strom vlastností, pocitů či emocí.
Odpoledne si děti zahrály na pátrače a po odděleních hledaly obálky s úkoly. Všechny úkoly byly zaměřeny na pocity a emoce. Jedním z úkolů bylo například poskládat pohádkové postavy a přiřadit k nim pozitivní a negativní vlastnosti, či nakreslit různé výrazy do obličejů a napsat k nim co znamenají.
Děti spolupracovaly ve skupinkách a všechny pocity mezi sebou probíraly. Odpoledne si pěkně užily a nakonec dostaly malou odměnu za skvělou spolupráci.

Poznámky:
2. třídy/ 3. oddělení
Strom přátelství má symbolizovat třídu, kde dětí navzájem spolupracují a podporují se. Tvoří jeden silný tým.
Kmen s kořeny symbolizuje stabilitu třídy, proto jsme ho vytvořili obkreslováním těl dětí a nalepili na něho pozitivní vlastnosti.
Srdcovitý tvar lipového listu jsme využili k napsání hezkého vzkazu pro kamaráda. Negativní vlastnosti jsme uzamkli v truhle pod kořeny.

1. třídy/ 1. oddělení
Strom pocitovník vznikl při povídání si o pocitech a emocích, s dětmi jsme rozebírali co jaký pocit či emoce pro ně znamenají.
Listy našeho stromu značí obtisknuté ruce jako symbol přátelství.
Emoce a pocity, které jsou vepsány do dlaní, jsou ty, které děti cítí a pozorují ve svém okolí.

Golasowská Tereza